Wat voel jij bij liefdesverdriet
april 18, 2019 Door Mirella Brok Uit

Hoe liefdesverdriet Ellen leerde haar mond open te doen

Ben je nieuwsgierig hoe het er aan toegaat bij echte relatietherapie? Lees dan de verhalen van Mirella Brok. Fictieve verhalen geïnspireerd door echte ontmoetingen. In deze blog lees je over de groei die Ellen maakte dankzij haar liefdesverdriet.

Ik zou bijna durven stellen dat ieder mens wel eens liefdesverdriet heeft gevoeld. Als kind, als tiener, als volwassene. Liefdesverdriet is denk ik wel universeel te noemen. Hoewel er vast ook uitzonderingen zullen zijn. Toch kan liefdesverdriet zo verschillend ervaren worden door zoveel verschillende mensen. En ook één mens kan in zijn leven soms heel anders reageren op liefdesverdriet. Als voorbeeld vertel ik je het verhaal van Ellen. Ellen heb ik nooit ontmoet. Zij en haar verhaal zijn ontstaan uit verschillende sessies door de jaren heen. Allerlei verhalen zijn verweven tot dit verhaal, zodat je voeling krijgt met het liefdesverdriet zoals dat voor sommige mensen, in sommige momenten van hun leven kan voelen.

Hoe ziet therapie eruit tijdens liefdesverdriet?

“Ik weet gewoon niet wat me overkomt,” snikt Ellen. Haar handen omvatten de opgebruikte tissues. Maar ze zijn te dun voor haar tranen en haar snot. Ze trekt nog een tissue uit de doos. Het is al erg genoeg als gevoelens je overspoelen. Als je jezelf daarnaast ook nog opgelaten voelt dit bij een vreemde te doen tijdens een eerste ontmoeting, dan helpt dat de tranen meestal niet. Er gaat een dam openstaan die zich niet zomaar laat sluiten. Uit de gebaren van Ellen denkt de coach op te maken dat Ellen zich geneert. Zij zelf geneert zich niet. “Niets menselijks is ons vreemd,” zegt ze dus tegen Ellen, terwijl ze het half lege glas bijvult met water. Dat het glas maar vol mag zijn. Dat is toch al iets.

Hoe zag je relatie eruit in de beste tijd?

“Vertel eens over jou en Samantha. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen?” Verdriet is een teken van verlies van iets dierbaars. Spreken over hoe dat dierbare eruit zag, mogen tonen hoe belangrijk de relatie was, dat is soms helpend. Soms ook niet. Voor Ellen lijkt het gepast. Ze begint te vertellen over hun eerste ontmoeting. Hoe lastig het was om uit de kast te komen. En hoe dat eigenlijk een levenslang proces is van steeds opnieuw anders te voelen dan anderen. Dan haar zus en broer. Hoe Samantha het haar makkelijker maakte. En moeilijker maakte.

Het uur vliegt voorbij. Ellen is opgelucht na een uur. Ze vraagt zich ook hardop af hoe een coach haar hierbij kan helpen? Wat blijkt? De coach heeft uit het verhaal van een uur aantekeningen gemaakt waaruit ze een plan heeft opgesteld. Waar Ellen helemaal niet van bewust was. Het voelde alsof ze gewoon haar verhaal deed aan een warm medemens. Ondertussen is er ook een plan ontstaan. Over multitasking gesproken. De wijze waarop de coach haar plan presenteert geeft Ellen vertrouwen. Er is een lijn te ontdekken. En het toffe is; de lijn is precies gebaseerd op wat Ellen vertelde. Het is niet verzonnen door de coach, enkel opgeschreven.

De weg van liefdesverdriet

De coach stelt voor dat Ellen nog een nachtje rustig slaapt om te overwegen of ze nog een afspraak maakt met haar. Ellen waardeert het gebaar, maar een nachtje slapen is voor Ellen eigenlijk niet eens nodig. Ze weet al lang dat ze volgende week zin heeft in een nieuwe afspraak. Zin in coaching terwijl er liefdesverdriet is. Is dat raar?

Wil jij ook meer leren over de liefdeskunst terwijl je liefdesverdriet ervaart? De inzichtkaarten helpen je daarbij.