In de naden van mijn hart, daar woon jij
september 30, 2020 Door Mirella Brok Uit

Betere familierelaties beginnen bij jou

Niet verbonden met familie

Het is voor veel mensen pijnlijk als zij zich niet verbonden voelen met familie door ruzie, verwaarlozing of onverschilligheid. Wanneer mensen hun familieproblemen op willen lossen, zoeken ze soms antwoorden in relatietherapie of gezinstherapie. En terecht. In relatietherapie zijn veel goede tips te vinden.

Verbeter familiebanden

Hoe verbeter je de familiebanden? Dat begint bij jezelf. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen gedrag in een relatie. Hoewel het soms menselijk is om ons gedrag te verklaren als een reactie op het gedrag van de ander. Daar hebben mensen vaak nog gelijk in ook. Maar gelijk hebben, geeft je niet de verbinding die je zoekt. Je hebt immers geen controle over het gedrag van de ander. Enkel over je eigen gedrag. Jouw nieuwe gedrag begint al bij het innemen van een helpend en verbindend perspectief.

Denk aan familie, jezelf zijn binnen jouw oudste relaties

Denk aan familie en verbeter jullie relaties

“Ook jij hebt het soms lastig in je leven”

Wanneer iemand uit je familie iets onhandig doet, dan maakt jouw perspectief daarover uit. Wanneer je denkt “Die ander denkt alleen maar aan zichzelf” dan zul je anders op jouw onhandige familielid reageren, dan wanneer je denkt “Ach, ook jij hebt het soms lastig in je leven”. Veranderen van perspectief is trainbaar. Ook jij kunt dat leren. Hierbij kunnen gesprekken met derden, literatuur, inzichtkaarten of trainingen helpen.

Zo ziet een uitgepakte stok kaarten eruit.

Twee willekeurige kaarten uit een stok van 49 kaarten.

Welke producten zijn interessant voor jou?

Zoek je meer verbinding met je familie? Kijk dan eens naar de inzichtkaarten “Denk aan je familie” – “Denk aan je schoonfamilie” – “Denk aan relaties”. Je kunt ook veel inspiratie halen uit oefeningen die beschreven staan in “10 jaar Gewoonweg Gelukkig”. Wanneer je de training “De ander en ik” leest, kun je de oefeningen die daarin staan gebruiken voor al je relaties; romantische, vriendschappelijk en familierelaties.

Wat valt er te leren over e ander en jij

Leer over de ander, en over jezelf