Seksualiteit
februari 25, 2021 Door Mirella Brok Uit

Hedendaagse seksualiteit

Seksuele ontwikkeling is niet alleen iets van jongeren. Want de seksuele ontwikkeling stopt niet als je volwassen wordt. Volwassenen blijven zich fysiek, emotioneel en relationeel doorontwikkelen. En die ontwikkeling heeft baat bij een brede blik op seksuele diversiteit. Door de onderstaande onderwerpen te bekijken met een open blik, kan jouw seksualiteit diverser worden.

Lees hieronder hoe verschillende stadia van seksueel verlangen elkaar op kunnen volgen, hoe seksuele scripts het patroon tussen jou en je partner bepalen, en daag jezelf uit om alternatieven in kleine stapjes te ontdekken.

Verschillende stadia van seksueel verlangen

Bekijk seksualiteit eens in onderstaande nooit eindigende cirkel. Een cirkel met verschillende fases. Iedere fase heeft een eigen tijdbeleving waardoor de fase kort en lang kan duren en overgeslagen kan worden. En op die cirkel ligt een as met verhoogde en verlaagde opwinding per persoon. Zoals hieronder.

SeksualiteitTeken jouw persoonlijke opwinding tijdens je laatste vrijpartij eens in deze cirkel. Hoe ziet dat er dan uit? Wat valt je dan op aan jouw opwinding? En die van je partner?

Ben nieuwsgierig naar je seksualiteit. Bekijk seksualiteit vanuit verschillende invalshoeken. Dus heb je de smaak te pakken? Probeer dan ook eens de online training om je seksleven op te laten bloeien. Denk meer aan seks met de hulp van inzichtkaarten. Of lees meer artikelen van relatietherapeut Mirella Brok of op OverPsychologie.nl

Seksualiteit volgen seksuele scripts

Hoe leuk is het om te leren van anderen? Door te werken met de seksuele scripts en intimiteit scripts van anderen, kunnen mensen ontdekken wat seksuele diversiteit brengt. Seksuele scripts zijn te herschrijven, zelfs samen. In seriële monogamie kan men de seksuele scripts steeds opnieuw afstellen.

Wat zijn jouw seksuele scripts per seksueel stadia? En dat van je partner? Hoe kunnen deze scripts meer op elkaar afgestemd worden?

Spreken over seksuele scripts, daar is best wel wat moed voor nodig. Stellen die langer bij elkaar zijn, bij wie de seksuele scripts niet goed zijn afgestemd, maar die niet gewend zijn daar over te spreken – die hebben hier een hele kluif aan.

Toch loont het om te investeren in seksuele diversiteit. Al dan niet met hulp van een relatietherapeut.

Normaliseren van seksualiteit

Hoewel er ook overeenkomsten zijn, is opwinding vaak persoonlijk. Dat heb je vast al opgemerkt in jullie seksuele scripts. Wellicht merkte je dat er in jullie scripts alternatieven staan die de ander wat te ver gaan.

Er zijn seksuele subgroepen die genieten van bepaalde alternatieven. Het gaat vaak om anders opgewonden raken dan vele anderen wellicht opgewonden raken. Het normaliseren van seksuele alternatieven bevordert diversiteit in seks. Dat kan binnen de kaders van eigen wensen, binnen de kaders van de wet, zonder daar zelf hinder van te hebben, of de partner/omgeving hinder van te geven.

Voor alternatieven geldt dat er geen labels of duaal denken nodig is. Opgewonden raken van alternatieven kan in verschillende niveaus. Opgewonden raken van alternatieven kunnen in verschillende levensfases met verschillende partners aan verandering onderhevig zijn.

Op welke manier kunnen jij en je partner seksuele alternatieven waar één van jullie naar verlangt introduceren in jullie seksuele beleving?

Wat doe jij deze week van de Lentekriebels, om seksuele diversiteit in jouw omgeving te vergroten?