Luisteren en praten in gesprek
maart 25, 2020 Door Mirella Brok Uit

Luisteren met je ogen

Eens per half jaar naar relatietherapie om te luisteren

Na een kort traject bij een relatietherapeut kwamen Reinout en Wouter in 2017 tot het besluit eens per half jaar langs te gaan bij hun relatietherapeut. Wouter noemde het gekscherend een onderhoudsbeurt aan hun relatie. Hoe men het ook wil noemen; Reinout en Wouter hadden er plezier in, keken uit naar hun sessies en kwamen steeds weer wijzer buiten. Voor hen werkte dit. Deze keer leerden ze over luisteren met hun ogen.

Luisteren naar de non-verbale taal

Tijdens deze specifieke ontmoeting gaf hun relatietherapeut uitleg over de non-verbale taal van elkaar. In de eerste instantie legde de relatietherapeut uit hoe non-verbale taal werkt volgens de relatiepsychologie. Daarna bespraken ze met elkaar hoe deze theorie in de relatie van Router en Reinout eruit zag.

Reinout leerde dat Wouter meer sprak met zijn lijf, mimiek en toon dan met woorden. Doordat de therapeut hem wees op Wouters taal, begon het kwartje te vallen. Reinout leerde naar deze taal te luisteren en er woorden aan te geven. Zo ook Wouter. Hij werd bewust van zijn gedrag en wist dat in woorden te vertalen. Ze kregen er een taal bij. Een taal van luisteren met de ogen, van non-verbale uitingen, seks, van patronen, delen en van de context.

Dat zijn een hoop verschillende talen! Dat van die andere talen, dat zijn andere verhalen voor een andere keer.

Welke taal wil jij van een relatietherapeut leren?

Ben je nieuwsgierig hoe het er aan toegaat bij echte relatietherapie? En wil je meer fictieve verhalen lezen over echte ontmoetingen met relatietherapeut Mirella Brok? Je leest er nog meer in deze blog en op OverPsychologie.nl Ben je meer audio gericht? Luister dan naar de podcasts.

Podcast: Steeds vaker tijdig in relatietherapie