Wat voel jij bij liefdesverdriet
november 18, 2019 Door Mirella Brok Uit

Visuele middelen leren vertrouwen

Visuele middelen van de relatietherapeut

Relaties staan meestal niet op zichzelf. Dat maakt spreken over relaties complex. Vandaar dat een relatietherapeut vaak gebruik maakt van visuele middelen om de warboel te ontrafelen.

Als voorbeeld vertel ik je het verhaal van Bob. Bob heb ik nooit ontmoet. Hij en zijn verhaal zijn ontstaan uit verschillende sessies door de jaren heen. Allerlei verhalen zijn verweven tot dit verhaal, zodat je voeling krijgt met het liefdesverdriet zoals dat voor sommigen mensen, in sommige momenten van hun leven kan voelen.

Wat aan Bobs vertrouwen knaagt

Bob en Nathalie zijn nu 2 jaar uit elkaar. Hij is verliefd op Claudia. Hoewel hij nagenoeg weinig verdriet had om de breuk met Nathalie, echtgenoot na 23 jaar huwelijk en moeder van 4 zoons, is Bob angstig als het gaat over zijn relatie met Claudia, die hij nu 10 maanden kent. Hij bekende net aan de therapeut dat hij Claudia’s telefoon volgt via software dat hij stiekem installeerde. Het vreet aan hem. Zelfs het volgen geeft hem niet de rust en de controle over zijn angst die hij verlangt. Na zijn bekentenis is hij stil. Zijn therapeut is ook stil.

Komt ze nu echt met speelgoed aan?

Er zijn nu meerdere routes mogelijk beseft de therapeut. Gedragsverandering, gedachten verandering, gevoelsanalyse, systemisch werk…De therapeut maakt een keuze en pakt en gereedschapskist met een interessante inhoud: duplopoppetjes en playmobielspeelgoed. De therapeut pakt deze visuele middelen er vaak bij. Bijvoorbeeld als de emoties hoog oplopen of wanneer er ingewikkelde theorie uitgelegd gaat worden. In dit geval de hypothese van de roulerende rekening. Dure naam, niet? Voor Bob uiteindelijk niet. Hij krijgt de theorie uitgespeeld en snapt deze binnen enkele minuten. Sterker nog, het zorgt ervoor dat hij zijn eigen gedrag kan zien. Na afloop zegt hij: “Eerst dacht ik, komt ze nu echt met speelgoed aan? Serieus?!? Ik weet nu wel hoe het zit. Ik ga het Claudia ook gewoon uitleggen met de lego van Luuk. Dan wordt het tenminste duidelijk.”

Voor welke visuele middelen sta jij open tijdens sessies?

Lees meer over liefdesverdriet door het verhaal van Ellen te lezen. Of lees meer over het gebruik van visuele middelen in de artikelen van relatietherapeut Mirella Brok. Ben je meer audio gericht? Luister dan eens naar de podcasts van Over Psychologie.

Podcast: Waarom wil je iemand vergeven?