Seksualiteit tijdens de lentekriebels
maart 15, 2021 Door Mirella Brok Uit

Open over seksualiteit

Bespreken van seksuele diversiteit met vrienden en je familie zorgt voor meer diepgang en minder eenzaamheid in relaties. Durf jij jouw gedachten over seksualiteit uit te dagen? Ben je bereid tot een open attitude in het dialoog over diversiteit in seksualiteit? Lees dan onderstaande 3 onderwerpen. En overweeg hoe deze gedachten uitdagingen je gesprek kunnen beïnvloeden.

“Wanneer ik liefdesverdriet heb over een relatie die uit gaat, lijken mensen vooral geïnteresseerd in mijn volgende partner. Zou het een man of een vrouw zijn? Het zou mij meer helpen als mensen gewoon luisteren naar mijn verdriet.” – Anoniem.

Seksualiteit zonder etiketten

In het kader van seksualiteit wordt al snel gesproken over hetero-, homo- en biseksualiteit. Voor mij voelt het alsof iemand uit een kast komt, en in een dressoirs wordt gestopt. Vanwaar toch die hokjes over seksualiteit?

Kun je jezelf voorstellen dat mensen zich in hun leven afwisselend seksueel aangetrokken voelen tot hun eigen geslacht en het andere geslacht. Leeftijd, levenservaringen, bijzondere ontmoetingen of toeval kunnen hier een rol in spelen. Hoe zou het loslaten van deze driedeling in gesprekken over relaties seksuele diversiteit beïnvloeden?

“Ik voel me aangetrokken tot beiden geslachten. Als kind was ik verliefd op klasgenoten van mijn eigen geslacht. Toch was mijn eerste tongzoen met iemand van het andere geslacht waar ik de gehele mavo al verliefd op was. Na die kalverliefde kwam ik in een relatie met iemand van een ander geslacht. En we zijn al 15 jaar monogaam en gelukkig samen. Toch sluit ik niet uit dat ik, mochten we elkaar ooit kwijt raken, weer verliefd kan worden op iemand van mijn eigen geslacht.” – Anoniem

Verlangen naar verschillende mensen ongeacht gender en geslacht. Dat is vooral denkbaar wanneer we ook rekening houden met de perspectieven van seksuele gerichtheid en stadia van seksueel verlangen.

Perspectieven van seksualiteit

Je kunt onderscheid maken tussen de beleving van seksuele aantrekkingskracht, het seksuele gedrag, de romantische gevoelens en zelfbenoeming. Wanneer je dat doet, kun je vier losse perspectieven van seksuele gerichtheid zien.

Diversiteit in seksulaiteit

Mensen kunnen afwisselend beleven dat men seksueel aangetrokken wordt door iemand van het eigen of ander geslacht. Daarop heeft men de keuze om het seksuele gedrag wel of niet op aanpassen. Een mens kan immers niet iedereen die men aantrekkelijk vindt beminnen. Net zoals niet uit alle chemie een liefdesrelatie ontstaat. Romantische en seksuele aantrekkingskracht kunnen samenvallen, en net zo goed verschillen. Gevoelens van verliefdheid, intimiteit, warmte en veiligheid zijn andere belevingen dan seksuele aantrekkingskracht.

“Ik noem mijzelf biseksueel. De nadruk ligt op seksueel. Ik ben nooit verliefd geworden op iemand van hetzelfde geslacht. Toch vrij ik wel afwisselend met mensen van mijn eigen geslacht en het andere geslacht. En néé, dat is niet met penetratie, zoals zoveel mensen dat denken. Het lijkt wel alsof dat het enige is hetero’s onder seks verstaan.” – Anoniem

Bij de keuze om over te gaan tot seksueel gedrag, is de keuze reuze. Laat het maar aan de menselijke fantasie over om seksualiteit vrij te omschrijven en zelf te bedenken welk gedrag daarbij kan horen. Het begrip seksualiteit loskoppelen van penetratie, geeft ruimte voor seksuele diversiteit.

Seksuele diversiteit ontstaan door bewustwording van verschillen en overeenkomsten in romantische en seksuele beleving én de keuze voor specifiek seksueel of romantisch gedrag. Deze vrijheid in seksualiteit zorgt ervoor dat mensen in hun zelfbenoeming (homo-, bi- of heteroseksueel) geen keuze hóeven maken. Wanneer de maatschappij hun taal ook aanpast, en zelfbenoeming en etiketten niet afdwingt, dan komt er wellicht meer ruimte voor diversiteit.

Normaliseren van seksuele alternatieven

Er zijn seksuele subgroepen die genieten van bepaalde alternatieven. Het gaat vaak om anders opgewonden raken dan vele anderen wellicht opgewonden raken. Het normaliseren van seksuele alternatieven bevorderen diversiteit in seks. Dat kan zonder daar zelf hinder van te hebben of de partner/omgeving hinder van te geven.

Ook voor alternatieven geldt dat er geen labels of duaal denken nodig is. Seksuele alternatieven kennen verschillende niveaus. Opgewonden raken van alternatieven kunnen in verschillende levensfases met verschillende partners aan verandering onderhevig zijn.

Wat doe jij deze week van de Lentekriebels, om seksuele diversiteit in jouw omgeving te vergroten?

Lees tijdens de lentekriebels ook het eerder geplaatste bericht over seksualiteit “Hedendaagse seksualiteit“. En besef jezelf; open praten over seks begint bij open denken over seks.