maart 22, 2021 Door Mirella Brok Uit

De relatietherapeut zorgt

Tijdens “Ontdek de zorg week” kun je een blik werpen bij vele zorginstellingen. Maar de praktijkdeur van de relatietherapeut blijft gesloten voor het publiek. Relatietherapie biedt namelijk een veilige ruimte om te werken aan geheimen en taboes. Gelukkig geven vele cijfers samengevat in een kwalitatief onderzoek, je tóch een redelijk beeld van mijn werk als relatietherapeut. Lees dus vooral verder, en ontdek mijn zorg als relatietherapeut.

Wat voor een klanten ziet een relatietherapeut?

Als relatietherapeut ontmoet ik individuen, koppels, gezinnen, vrienden of teams. In mijn praktijk ontmoette ik de afgelopen 10 jaar ongeveer 53% individuen (soms bijgestaan door hun geliefden) en 47% koppels of gezinnen. Met hen spreek ik over relaties.

Iedere hulpvraag is uniek voor de vraagsteller. Toch probeerde ik de honderden hulpvragen te vangen in één omschrijving. Hieronder zie je een overzicht van de hulpvragen in mijn praktijk.

De meeste mensen komen voor het werken aan communicatie, affaires, seks, of hun eigen zelfbeeld in relaties.

 

Zelf naar de relatietherapie?

Overweeg jij om in relatietherapie te gaan? Misschien heb je jouw hulpvraag herkent in bovenstaande figuur. Je bent dan zeker welkom om een intake in te plannen.

Het kan ook zijn dat je jouw specifieke hulpvraag niet in bovenstaande figuur herkende. Ieder mens, en iedere relatie is immers uniek. Twijfel je of de praktijk van de relatietherapeut de juiste plaats is? Stuur dan vooral een bericht met jouw unieke situatie. Een relatietherapeut zal vanuit beroepsethiek eerlijk aangeven of je bij de juiste persoon bent. En anders zul je vast een goede doorverwijzing krijgen.

Werken als relatietherapeut?

Overweeg je om zelf als relatietherapeut aan de slag te gaan? Zorg dan voor een goede basis. Een goede opleiding zorgt ervoor dat je jouw cliënten juist begeleidt. De juiste training zorgt voor een basis om op terug te vallen wanneer de casuïstiek ingewikkeld wordt.

Zorg allereerst dat je een goede vooropleiding in psychologie geniet. Zorg daarna voor een goede vervolgopleiding in relatietherapie. Er zijn verschillende stromingen. Begin er aan één die je aanspreekt. Bijvoorbeeld een korte cursus in EFT of Imagotherapie. Je kunt ook kiezen voor een lang traject als contextueel werker of systemische therapeut. Door de jaren heen voeg je vast steeds meer stijlen toe, afgewisseld met psychosociale basiskennis.

Ons vak ontwikkelt zicht namelijk en vraagt om continue ontwikkeling zoals intervisie en supervisie.

Podcast: Steeds vaker tijdig in relatietherapie