Gezin en relaties
april 1, 2021 Door Mirella Brok Uit

Je gezin toen en liefdesverdriet nu

“Je zult je wel afvragen waarom ik ineens weer langs wilde komen,” zo begint Ellen haar verhaal.

Het is ondertussen 2 jaar geleden dat Ellens relatie met Samantha eindigde*. Ze was er kapot van. Haar emoties overspoelden haar zo dat ze zich ziek meldde op haar werk. Hierop bood haar leidinggevende een kortdurend coachtraject aan bij een relatietherapeut.

Hoewel haar liefdesverdriet nog lang aanhield, hielpen de gesprekken met haar coach Ellen verder. Vandaag stapt Ellen opnieuw over de drempel van de praktijkruimte. De thee en paaseitjes wachten op haar. En zo ook de inzichtkaarten.

Hoe liefdesverdriet kan samenhangen met het gezin

“Mijn liefdesverdriet is wel over hoor,” stelt Ellen haar coach gerust. De coach glimlacht terwijl Ellen verder praat. “Maar ik wil tóch wat meer begrijpen over hoe het vroeger ging in mijn gezin.” De coach herinnert zich de eerdere gesprekken met Ellen. Ellen kwam langs om haar liefdesverdriet te verwerken. Tegelijkertijd sprak ze soms ook over haar gezin van herkomst. En vooral de afwezigheid van haar vader kwam meermaals naar voor. Toen spraken Ellen en haar coach af om zich enkel te focussen op het verwerken van het liefdesverdriet. Hiervoor legden ze de focus op de relatie die Ellen met zichzelf heeft. Nu is het zover dat Ellen wil onderzoeken hoe de relatie met haar vader haar andere relaties beïnvloedde.

De eerste keer dat Ellen langskwam in de praktijk, was zij voornamelijk aan het woord. Ze vertelde haar verhaal en de coach luisterde. Deze keer is het eerste gesprek wat anders. Haar coach begint met uitleg over psychologische theorie. Ze vertelt hoe relatietherapeuten denken over parallellen tussen gezinsrelaties en romantische relaties. Daarna pakt ze een leeg vel en brengt de familie van Ellen schematisch in kaart.

De oogst na het eerste gesprek

Het uur vliegt voorbij. Tijdens de evaluatie van het gesprek vertelt Ellen hoe de inzichten haar duizelen. De coach biedt een kopie aan van de gemaakte tekening als extern geheugen. Daarna trekt Ellen nog een inzichtkaart. Op die manier kan ze het gesprek beter ophangen aan 2 geheugensteuntjes, legt de coach uit. Ellen leest haar kaartje en toont deze lachend aan de coach. “Ik ben me bewust van de verbindingen die ik heb met de mensen in mijn leven. En stel me vanavond de vraag; wat vind ik hiervan?”, leest de coach. “Heb ik meteen huiswerk voor de volgende keer,” grapt Ellen. “Wanneer zien we elkaar weer?”, vervolgt ze.

 

*Twee jaar geleden las je voor het eerst over Ellen. Ellen is een fictieve persoon. Haar verhaal is opgebouwd uit vele ervaringen in de relatietherapiepraktijk van relatietherapeut Mirella Brok. Het geeft je inzicht hoe relatietherapie kan verlopen, terwijl de geheimhoudingsplicht gewaarborgd blijft.