Patronen in relaties
mei 1, 2019 Door Mirella Brok Uit

Patronen na een affaire

Ben je nieuwsgierig hoe het er aan toegaat bij echte relatietherapie wanneer er sprake is van een affaire? Lees dan de verhalen van Mirella Brok. Fictieve verhalen geïnspireerd door echte ontmoetingen. In dit geval de tweede sessie die vooral gaat over patronen. De eerste sessie van dit koppel lees je in “Niemand weet van de affaire“.

Hoe een tweede sessie relatietherapie patronen bloot kan leggen

Het is de tweede relatietherapiesessie van Nadine en Jacob, nadat Nadine de affaire ontdekte. Nadine is emotioneel. Jacob is emotioneel. Steeds als Jacob Nadines hand of been aanraakt trekt ze zich terug. Nadine is niet van plan zich te laten troosten. “Je hebt niet eens gezegd dat je spijt hebt,” verwijt Nadine. “Ik heb al duizend keer sorry gezegd,” vertelt Jacob aan de therapeut. “Waarom heb ik dat dan nog niet gehoord”, reageert Nadine. “Dat is een goede vraag die je daar stelt Nadine,” zegt de therapeute. En ze vertelt over haar ervaringen van excuses maken. Nadine knikt soms driftig. Soms kijkt ze net zo driftig in Jacobs richting. Jacob zit stil te luisteren.

Waarom heb ik dat nog niet gehoord?!

Vandaar dat de therapeut na haar uitleg aan Jacob vraagt hoe zij als stel excuses maken aan elkaar. Terwijl ze luistert, tekent de therapeute op papier uit wat ze het stel ziet doen en stelt hier steeds vragen over. Aan het einde van het uur is er een tekening ontstaan met lijnen en woorden en gekleurde vlakken. Een voorbijganger zou in de tekening niets herkennen zoveel inkt loopt kriskras over het papier. Maar Jacob en Nadine begrijpen nu hun patronen en rollen. Ze gaan naar huis met meer begrip en een huiswerkopdracht die luidt: “Wat ga jij veranderen aan jullie patronen en jouw rol daarin?” Nadine glimlacht naar Jacob terwijl ze haar hand op zijn hand legt, die rustte op haar been. “Misschien dat deze affaire dan nog wat goeds brengt”, zegt ze wat verbeten.

Welk patroon wil jij graag uitgelegd hebben door een ervaren relatietherapeut?