Jouw gebroken hart verandert je
september 26, 2022 Door Mirella Brok 0

Gebroken hart

Waarom heet het een gebroken hart?

Mensen gebruiken hun hart vaak als metafoor voor hun liefde. Ons gevoel lijkt in ons hart te zitten. Hoewel de psychologen daar niet allemaal zo over denken. Er zijn ook psychologen die onderzocht hebben dat gevoelens voortkomen uit onze gedachten.

Een voorbeeld. Wanneer je denkt: “Als mijn schatje bij me weggaat, dan kan ik dat niet aan! Ik zal instorten!” Wat zou je dan voelen, na die gedachten? Paniek? Angst? Woede? Ondragelijk verdriet? En wanneer je denkt: “Het zou pijnlijk zijn als de relatie over gaat, en ik zal daar verdriet van hebben. Na een tijdje kom ik daar bovenop. Mijn leven gaat door en ik word ook gelukkig zonder mijn relatie.” Wat zou je dan voelen? Hoop? Liefde? Dragelijk verdriet?

Gedachten beïnvloeden onze gevoelens. Het is fijn te weten dat het zo werkt. Dat betekent niet dat het makkelijk is zo te denken. Veel mensen die ik ontmoet in mijn praktijk stuiten op onbegrip van hun omgeving. Mensen geven allerlei adviezen om anders te denken. Dat is erg lief, dat je omgeving zo graag helpt. Toch is er geen knopje waarmee je jouw gedachten gemakkelijk omzet. Was het maar waar! Soms heb je daar hulp en gedulde bij nodig.

Jouw gebroken hart verandert je

Wat is een gebroken hart?

Ieder mens is uniek en ervaart een gebroken hart anders. Sterker nog, ik heb gemerkt dat dezelfde mens, per verbroken relatie anders reageert. Liefdesverdriet bij de ene geliefde is een andere ervaring dan bij de andere geliefde. Toch zijn er symptomen die ik cliënten vaak hoor noemen, als ze bij mij langs komen. Er zijn lichamelijke en psychische symptomen.

Lichamelijke symptomen van liefdesverdriet

Mijn cliënten vertellen vaak over de volgende lichamelijke symptomen. Gebrek aan eetlust, afvallen, slaapgebrek, onrust, lusteloosheid, vermoeidheid, hoofdpijn, buikpijn, problemen met de ademhaling. Deze klachten worden door professionals ook wel psychosomatische klachten genoemd. Dat zijn lichamelijke klachten waarvoor de artsen geen lichamelijke oorzaak achterhalen. Daarom gaan ze er vanuit dat de klachten ontstaan door je psyche.

Fysieke symptomen van liefdesverdriet

Een gebroken hart roept allerlei gedachten, gevoelens en gedrag op. Vrijwel alle mensen die ik ontmoet die liefdesverdriet hebben, denken ontzettend veel aan hun geliefde. Soms lijkt het wel alsof ze nergens anders aan kunnen denken. Deze gedachten gaan over de goede tijden, de slechte tijden en over wensen. “Als hij nou maar…” of “Als ik nou maar…”. De meeste mensen ervaren verschillende emoties. Schuldgevoel, woede, verdriet, maar gelukkig ook vreugde en liefde. Een gebroken hart lijkt op een rouwproces.

Al die gedachten en gevoelens beïnvloeden ons gedrag. Sommigen mensen trekken zich terug. Anderen gaan feesten. Weer anderen houden zich bezig met wraakacties of maken plannen om weer contact te maken. Niets menselijks is ons vreemd.

Hoelang kun je last hebben van een gebroken hart?

Ook de duur van liefdesverdriet is uniek per mens en relatie. Sommige mensen hebben dagen last, anderen weken, maanden of heel soms jaren. Dat ligt aan de duur van de relatie, de manier waarop de relatie eindigt en vooral de manier waarop je hebt geleerd om te gaan met je gedachten en emoties.

Je zult nooit hetzelfde zijn na een liefdesrelatie en je gebroken hart. Dat komt doordat je leert van verdriet. Hierdoor verander je en dat is positief. Wanneer je dat ziet, ben je aan het einde van je liefdesverdriet en heelt je gebroken hart.

Kun je een gebroken hart voorkomen?

De enige manier om een gebroken hart te voorkomen is nooit lief te hebben. Zelfs dát werkt niet. Dan heb je een gebroken hart, omdat je de liefde nooit kende. Eigenlijk geloof ik niet dat je kunt leven zonder ooit je hart te breken. Dat is ook niet erg. Een gebroken hart hoort erbij. Je groeit erdoor. Het is een teken dat iemand heel belangrijk voor je was. Dat is toch goed nieuws?

Een gebroken hart hoeft niet ondragelijk zwaar te zijn. Als je er teveel en te lang last van hebt, dan kun je met een psycholoog leren kijken naar je gedachten, gevoelens en gedrag. Dat helpt je bij het herstel.