Dochter moeder oma
maart 21, 2022 Door Mirella Brok 0

Jouw moederschap verandert je moeder

Hoe je blik op je moeder verandert
als je zelf moeder wordt

Je wordt een andere dochter wanneer je zelf moeder wordt. Hoe komt het dat je als dochter soms moeite hebt om tegen je moeder in te gaan? En lukt dat tegen de stroom ingaan gemakkelijker als je zelf moeder bent geworden? Je leest dat onder het eerste kopje. Hoe komt het dat je jezelf als dochter soms ergerde aan je opvoeding, terwijl je als moeder ineens gelijkenissen in opvoedingsstijl hebt? Dat lees je onder het tweede  kopje van dit artikel. Krijg je zin om meer te lezen over dochters, moeders en oma’s? Kijk dan snel naar de leestips onderaan dit artikel.

Dochter moeder oma

© Levi Krol

Als moeder doe gemakkelijker je wat je zélf wilt

Het kost kinderen van alle leeftijden grote moed om in vrijheid hun eigen weg te gaan. Vooral als jouw weg afwijkt van (schoon)ouders. Jezelf zijn gaat soms gepaard met ongemakkelijke gevoelens. Die gevoelens te dragen is soms een uitdaging. Dat gaat soms gemakkelijker als je zelf moeder wordt.

Allereerst doordat er een generatie bijkomt. Relaties vragen om flexibel meerdere standpunten te bekijken. Bijvoorbeeld het standpunt van de verschillende generaties en tijdsgeesten. Er bestaat een verschil tussen goede zorg van vroeger, nu en in de toekomst. Meerdere kanten zien, is een continu proces. De komst van een nieuwe generatie maakt je bewust van de verschillende standpunten. Iedere generatie kijkt anders.

Ten tweede doordat je verantwoordelijk bent voor de zorg van je kind. Vind je het moeilijk om op te komen voor jezelf? Dan lukt het je wellicht beter om op te komen voor je kind. Jouw verantwoordelijkheidsgevoel kan je vrijer maken om je eigen weg te kiezen.

Hoe dan ook. Lukt het je om jezelf te zijn in een warme relatie met anderen? Dan is dat een geweldig moment. Niet alleen voor jou, maar voor alle betrokkenen!

Je erft je moederschap niet van een vreemde

“Knoop je jas dicht. Doe een das om. Was eerst je handen!
Kam je haren. Recht je schouders. Denk aan je tanden!
Blijf niet hangen, recht naar huis toe. Spreek met twee woorden. Stel je netjes voor. Eet zoals het hoort. En zeg u!”

Ineens zeg je die zinnetjes die je als kind zo vaak hoorde tegen je eigen kinderen. Er is één verschil. Nu weet je welke intentie er achter de zin zit. Het is geen macht, opdracht of afkeur die je opdreunt, maar liefde.

Zo erf je de bescherming van je ouders. Deze geef je door als ‘erfstuk’ aan je kinderen. Ik denk dat ieder mens zo gedrag van ouders overneemt en doorgeeft, over de verschillende generaties heen. Soms gaat dat bewust. Vaak is het gedrag waar we trots op zijn. De verandering van je rol, kan zomaar verandering van je standpunt en gedrag betekenen. Daarvoor hoeven je kinderen ‘alleen maar’ geboren te worden.

Verander je blik op je moeder

Helaas erf je soms ook gedrag dat je liever kwijt dan rijk bent. Hoe leer je dát gedrag dat generaties lang in je familie helpend was, weer af? Hiervoor kun je vast meer inspiratie gebruiken. Het gemakkelijkste is een afspraak bij een contextueel psycholoog.

Wil je eerst nog meer lezen over veranderingen door moederschap? Lees dan vooral ook ‘Een echte moeder‘ van Mariël Hacking.

Wens je een andere kijk op je moeder? Laat je dan inspireren door de inzichtkaarten ‘Denk aan familie; jezelf zijn binnen je oudste relaties’.