Ontdek liefe via zelfonthulling
juni 13, 2022 Door Mirella Brok 0

Ontdek liefde in je relatie

Elkaar (telkens weer) veroveren. Een kunst die we in onze relaties dagelijks beoefenen. Niet iedereen is er even goed in. Toch is de vaardigheid de ander te blijven triggeren en je (kersverse) relatie levendig te houden door iedereen te leren. Met psychologie en filosofie onderzoek je de kunst van liefhebben en ontmasker je aantal geheimen. Ontdek liefde in jouw langdurige relatie.

Ontdek jouw liefde

Hoe je lief hebt, is afhankelijk van de jouw persoonlijke ontwikkeling. Om intimiteit in je relatie te ervaren is het een voorwaarden dat je allebei jezelf bent en dat de zelfonthulling wederzijds toeneemt. Jezelf veranderen voor een ander zorgt ervoor dat je blijft twijfelen aan de gevoelens van de ander. Ken en wees dus in de eerste instantie jezelf.

Ga op een rustige plek zitten (bad, bed, stoel, park) en zorg voor een rustige sfeer waar je ongestoord kunt zitten. Sluit je ogen, leg je rechterhand op je hart, je linkerhand op je buik en voel je adem. Als je rustig bent vraag jezelf: Wat zijn de positieve punten die ik bewonder in mijzelf? Schrijf deze op. Doe dit op verschillende dagen en lees geregeld je antwoorden terug.

Ontdek het flirten, ook in je relatie

Het belangrijkste bij flirten is niet het uiterlijk. Het gaat om flirtsignalen: een glimlach lokt een glimlach uit. De openingszin is gewoon een manier om contact te maken en te kijken hoe iemand daarop reageert. Meer betekenis betekent meer forceren en minder werking. De grootste fout van flirten is dat men wil flirten. Gewoon een gesprek beginnen werkt vaak beter.

Verbaas je tijdens je gesprek over de ander. Vraag door waar een mening of houding vandaan komt. Zorg ervoor dat je het hele plaatje krijgt te zien van de ander. Ga uit je hoofd, en in contact.

Ontdek flirten

Ontdek de ander

Een gesprek is met ieder persoon anders. Ook al begin je wellicht met eenzelfde zin. Een andere verbale en non-verbale reactie van verschillende gesprekspartners scheppen steeds een verschillend gesprek.

Breng gesprekken die je hebt met verschillende mensen in kaart. Voor het in kaart brengen, beantwoord je de volgende reflectievragen.

  • Hoe verlopen gesprekken?
  • Wie is er veel aan het woord, wie minder?
  • Gaat het over één onderwerp, of van de hak op de tak?
  • Wie kiest de onderwerpen?
  • Hoe voel je jezelf tijdens het gesprek?
  • Wat zegt die verzamelde informatie over jullie relatie en hoe jullie als individuen bij elkaar zijn?
  • En wat vind je daar van?

Podcast: De liefde is helemaal niet romantisch

Ontdek intimiteit

Probeer de komende tijd je relaties met anderen te vertragen en aandacht te geven. Gedraag je daarvoor liefhebbend en vriendelijk. Met dat gedrag ga je interactie aan die het zelfrespect van de ander versterkt en beschermd. Hieronder vind je een opsomming ter inspiratie. Ontdek liefde en intimiteit dankzij inlevingsvermogen, tijdreizen en goede communicatie. 

Verplaats je in de ander

Wat is de verhouding van attentheid die je toont aan jouw allerliefste en aan mensen die verder van je af staan? Hoe langer je met iemand intiem bent, hoe minder goed je weet wat er in die persoon omgaat en hoe minder attent je bent. Weet je wat de ander graag van je ontvangt? Gebruik ‘Love strippen om hier achter te komen.

Wordt verliefd

Weet je nog hoe je elkaar vroeger zag? Bekijk oude foto‟s, haal samen herinneringen op en herlees brieven. Wat is het dat jullie aantrekkelijk vonden aan elkaar? Hoe zie je dat nu terug in elkaar? Mijmer daar de komende tijd eens over. De inzichtkaarten ‘Peins als een kunstenaardagen je nog meer uit met inspirerende vragen.

Praat met je partner, niet over je partner

Breng je partner op de hoogte van betekenisvolle en eerlijke gevoelens. Deel ook wat er achter je emoties schuilgaat. Welke lagen bevatten je emoties? Wat zegt dat over jou?

Schrijf elkaar liefdesbrieven. Houdt tijdens het lezen de volgende vraag in gedachten: Wat staat erin over de ander?” In plaats van “Wat staat erin over mijzelf?

Wil je meer begrijpen over liefdevolle en effectieve communicatie? Bestel dan de artikelenreeks ‘In gesprek met je partner‘ voor meer handvatten en achtergrondinformatie.

Luister goed

Voor intimiteit in je relatie is luisteren essentieel. Hoe luister je? Ben je in staat om in discussies jezelf uit te zettenals de ander aan het woord is? Of blijft je aan je eigen mening vasthouden als de ander praat? Bedenk je alvast hoe je zo meteen bij jouw beurt de woorden van de ander kunt weerleggen?

Echt luisteren lukt beter wanneer je ten eerste belang hecht aan de gevoelens en gedachten van de ander. Ten tweede nieuwe informatie serieus neemt. En ten derde besluit dat je liever gelukkig bent, dan
dat je in je recht staan. Je hoeft namelijk niet altijd boos te worden, omdat je recht hebt om boos te worden.

Wanneer je merkt dat je emoties met je op de loop gaan, druk dan op de pauzeknop. Trek een van de inzichtkaarten ‘Denk aan je relatie‘ en koel af. Deze twee stappen helpen je te bedenken: hoe zou het zijn om met mij samen te leven?

Ontdek liefde in jouw langdurige relatie

Herontdek dus de liefde voor jezelf. Vervolgens ontdek je het flirten. Om daarna de ander weer te ontdekken. Vind als laatste opnieuw intimiteit in je relatie. Gebruik hiervoor inlevingsvermogen, tijdreizen en goede gesprekken.

Een mooi bijkomend voordeel van goed luisteren: Hoe minder je jezelf vasthoudt aan je eigen verwachtingen van een goede relatie, hoe waarschijnlijker dat je wordt verrast door wat intimiteit kan zijn.

Kun je geen genoeg krijgen van relatiepsychologie? Bestel dan de online training ‘De ander en ik‘ en ‘Laat je seksleven opbloeien‘ en ‘Meer tijd voor elkaar‘.