Persoonlijke ontwikkeling

3,50

Persoonlijke ontwikkeling, is relationele ontwikkeling

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling vanuit de contextuele psychologie bekeken, en ervaar dat veel persoonlijke ontwikkeling ook meteen relationele ontwikkeling betekent.

  • “Danjewel tegende mefouw”
  • “Ik zal het (n)ooit meer doen”
  • Individualiteit naast collectiviteit
  • Zelf sterker door relaties
  • Voor intimiteit is autonomie nodig
  • Doe maar normaal, dat is gelukkig zat
  • De grote pijn van een kleine afwijzing
  • Fijne gesprekken van eerste date, tot de dood ons scheidt
Lees je meer bewust over familie en schoonfamilie

Lees je slimmer, wordt bewuster en verander ietsjes gemakkelijker.

Beschrijving

Hoe stimuleer je persoonlijke ontwikkeling?

Je stimuleert jouw persoonlijke groei met psychologie. Want het vak psychologie onderwijst je over mensen, hun gedrag, gedachten en gevoelens. Psychologische kennis vergroot je zelfkennis. Meer zelfkennis geeft jou groeimogelijkheden. Je kunt jezelf ontplooien door te lezen over psychologie en daar later op te reflecteren. Laat je uitdagen en inspireren door verschillende artikelen over algemene psychologie. Vergroot zo jouw persoonlijke ontwikkeling.

Hieronder lees je de eerste paar paragrafen van deze set online artikelen.

Artikel: “Danjewel tegende mefouw”

Hoe je dankbaarheid kunt tonen

”Zeg eens dank je wel tegen die aardige mevrouw”, zo hoor ik moeders hun kinderen sommeren. Soms lijk ik van hun gezicht te kunnen lezen wat ik zelf dacht op die momenten “He bah!”, want het is weer iets dat moet. Weer een regeltje na te papegaaien. Weer opgevoed worden terwijl het veel leuker is om zo snel mogelijk het snoepje in je mond te stoppen, het cadeaupapier kapot te scheuren, weg te rennen met het nieuwste van het nieuwste. Maar zolang we klein zijn mompelen we braaf “dank je wel” of brutaal “dank je wel tegen die aardige mevrouw”, en storten ons op het genot.

Artikel: “Ik zal het (n)ooit meer doen”

”Ik zal het nooit meer doen” met de klemtoon op OEN en met terneergeslagen ogen. Zo deden we dat als er ruzie was in de kleuterklas. De juf vroeg beiden partijen het verhaal te delen. Daarna werd er schuld gedeeld. Want waar 2 vechten hebben 2 schuld. Handen werden geschud en deze beroemde belofte werd gemaakt: ik zal het nooit meer doen. Wat een grote belofte, besef ik me nu. Er ligt nog een leven voor je. En een mens maakt fouten. Dus nooit meer doen…tja, dat meen je nou wel, maar of het lukt?

Artikel: Individualiteit naast collectiviteit

Hoewel ik houd van de kracht van het individu en die kracht graag aanspreek, houd ik net zoveel van de kracht van relaties. Deze kracht spreek ik net zo lief aan. Lees in dit artikel hoe individualiteit naast het collectief mag bestaan in betrokken relaties.

“Je kunt pas van iemand houden als je eerst van jezelf houdt” Het zijn dit soort zinnen die mij de indruk geven dat het individualisme in onze maatschappij meer waarde krijgt dan het collectivisme. Hoewel ik mensen als individu bijzonder krachtig vind, zie ik ook bijzondere kracht in relaties. Wanneer er iemand van jou houdt, sta je al 1 punt voor. Dat is mooi meegenomen.

Persoonlijke ontwikkelingArtikel: Zelf sterker door relaties

“Ik ben nog niet klaar voor een relatie.” Dat hoor ik mensen wel eens zeggen. Die gedachte gaat er volgens mij vanuit dat we klaar kúnnen zijn voor een relatie. Ik weet niet zeker of dat waar is.

De gedachte dat iemand zichzelf nog niet klaar vindt voor relaties, maakt me soms ook wat ongemakkelijk. Alsof er sommige mensen zijn die nog(?) niet goed of slim of sterk genoeg zouden zijn voor een liefdesrelatie. Ik ben groot voorstander voor persoonlijke ontwikkeling en tegelijkertijd denk ik dat persoonlijke ontwikkeling gestimuleerd wordt door relaties. Hoe dan? Dat lees je in dit artikel.

Artikel: Voor intimiteit is autonomie nodig

Vanuit mijn beroepsdeformatie vraag ik koppels die lange tijd bij elkaar zijn vaak naar hun relatiegeheim. Vrijwel altijd komt het antwoord neer op: “Elkaar ruimte geven”. Vrijheid is belangrijk voor individu en relatie. Dat geldt blijkbaar al generaties lang. Ook anno 2017 is het volgens sommige relatietherapeuten niet sexy om afhankelijk te zijn. Het is onhandig om als symbiotisch koppel door het leven te gaan. En, laten we eerlijk zijn, onafhankelijkheid is voor je individuele geestelijke gezondheid ook onmisbaar. Er is dus blijkbaar zoiets als te weinig autonomie.

Artikel: Doe maar normaal, dat is gelukkig zat

In dit persoonlijke artikel vraag ik mezelf af of gelukkig zijn eigenlijk wel zo fijn en wenselijk is als het voorgespiegeld wordt. Misschien leer ik ook wel veel door soms niet gelukkig of slechts tevreden te zijn. Het is een bescheiden overweging.

Het is al een tijdje somber weer. Onlangs hoorde ik zelfs dat er al in geen eeuwigheid zo somber was buiten. Ik geloof niet alles wat ik hoor, maar dit geloofde ik wel. Ik mis de zon namelijk al een tijdje. En ik heb zo wat sombere gevoelens en sombere gedachten. Het zal wel zijn dat deze tekst juist nu door mij wordt ingetypt, en niet in de zomermaanden. Maar op dit moment lijkt ‘geluk’ zoiets overgewaardeerd en zelfs ongezond.

Artikel: Grote pijn van een kleine afwijzing

“Je kunt niet alles hebben”, zegt men in de volksmond. Het is waar. We krijgen niet alles wat we willen of zelfs nodig hebben. Vaak is dat ook niet zo erg. Maar soms kruipt het onder je huid. Hoe ga je daarmee om?

  • Als je geen troost voelt van je familie terwijl je verdrietig bent, en je jezelf hierdoor eenzaam voelt.
  • Wanneer je jezelf kwetsbaar voelt, wel wat steun kan gebruiken van je vrienden, en je goede vriend deze steun niet in huis heeft op dat moment.
  • Of wanneer je partner aangeeft niet te willen vrijen met je en je hierover onprettige gedachten en gevoelens hebt over jezelf of je partner.
  • En als je moeite doet voor je baas en je de gedachten hebt dat je baas dat voor lief neemt en je onvoldoende waardeert, waardoor jij je ongezien voelt.

Artikel: Fijne gesprekken van eerste date, tot de dood ons scheidt

Een artikel is geen dialoog

Met dit artikel heb ik de oprechte intentie om een betrokken dialoog met jou aan te gaan. Dat is een lastige opgave. Ik schrijf woorden, in plaats dat ik ze je vertel. Jij leest deze woorden, in plaats dat je ze uitspreekt. En dat is nog maar het minst van het probleem; jij leest mijn woorden, ik versta jouw woorden niet. Het is dus eigenlijk een monoloog. Ik probeer dat monoloog open te breken door je vragen te stellen. Maar zelfs wanneer je die vragen beantwoordt, hoor ik je antwoorden niet. Een artikel is geen dialoog. Tenzij jij kiest dat het een dialoog wordt, en je woorden met me deelt.

Nóg meer artikelen over persoonlijke ontwikkeling in relaties

Een mens kan steeds bijleren. Ook over de liefde en over relaties. Dus wil jij meer lezen over psychologie? Bestel dan de overige online artikelen of ga naar OverPsychologie. Krijg je na het lezen van de online artikelen meer zin om te gaan doen en ervaren? Dan zijn de online trainingen over relaties echt iets voor jou. Heb je op het moment weinig tijd? Dan kun je jezelf dagelijks inspireren met één inzichtkaart. Voor absolute diepgang boek je het beste een gesprek bij relatietherapeut Mirella Brok.

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand bestaat uit 35 pagina's inclusief de kaft. Op deze pagina's lees je 8 verschillende artikelen, met beeldmateriaal, over persoonlijke en relationele groei. De meeste artikelen zijn 2 1/2 tot 3 pagina's lang. Eén artikel bestaat uit 11 pagina's.