Openstaan voor contact

4,50

Meer openstaan voor ontmoetingen?

Contact begint met openstaan voor anderen. Soms is het moeilijk om jezelf te openen. Je zult dan door eerdere ervaringen vast goede redenen hebben om geen risico te nemen in contact met andere mensen. Weet dat jouw redenen niet het einde zijn, maar het begin.

Onderzoek negen verschillende thema’s die het wel of niet openstaan voor anderen beïnvloeden:

 • De reden van een ontmoeting
 • Weten met wie je flirt
 • Met het goede komt het kwade
 • Idealisme in onze reclames
 • Hechting
 • Persoonlijkheid
 • Zelfbeeld
 • Opzien tegen afwijzing
 • Afscheid van vorige relaties nemen

Beschrijving

Hoe stel je jezelf open in contact?

Mensen zijn overal om je heen. Maar je hebt in je leven met maar een handjevol een goede (liefdes) relatie. Een fijne relatie begint met het ontmoeten van de ander. Voordat je de ander ontmoet, kun je eerst jezelf ontmoeten. Hoe open ben jij in het contact met anderen?

Negen thema’s die contact maken beïnvloeden

Deze artikelenreeks bevat maar liefst negen hoofdstukken. Ieder hoofdstuk helpt je bij het beantwoorden van de hoofdvraag: Hoe open ben jij als je contact maakt met anderen? Je onderzoekt aan de hand van onderstaande deelvragen jouw antwoord.

Contact maken begint

 1. Is de reden van de ontmoeting belangrijk voor jou?
 2. Weet je wie je wilt ontmoeten?
 3. Hoe ga je om met mensen die je pijn doen als je samen bent?
 4. Op welke manier beïnvloedt onze cultuur jouw manier van contact onderhouden met anderen?
 5. Welke eerdere ervaringen beïnvloeden jouw manier van relaties aangaan?
 6. Wat in jouw persoonlijkheid helpt je bij het openstellen voor de ander?
 7. Met welk zelfbeeld leg je contact?
 8. Hoe ga je op met afwijzing tijdens contact?
 9. En hoe nam je afscheid van eerdere contacten?

Ieder hoofdstuk behandeld een thema. Per thema lees je wat psychologen weten over de invloed van dit thema op het leggen van contact. Daarna leg je zelf de link van de theorie naar jouw leven. Veel hoofdstukken bevatten ondersteunend beeldmateriaal. Dat maakt het leggen van de juiste link makkelijk. En het helpt bij het ordenen van jouw gedachten.

Meer inspiratie om jezelf open te stellen

Zoek je na het lezen van deze artikelen nog meer inspiratie? Bekijk dan allereerst de inzichtkaarten: ‘Denk aan flirten: uit je hoofd, in contact‘. Of lees de onderstaande boeken:

Zie je op tegen teksten lezen? De online training ‘Openstaan voor anderen‘ behandelt dezelfde thema’s met minder tekst en meer opdrachten.

En wil je na het lezen liever hulp op maat gemaakt? Dan ben je van harte welkom voor een (online) sessie bij relatietherapeut Mirella Brok.

Op Over Psychologie vind je het uitgeschreven artikel ‘Tover je liefde tevoorschijn‘. Je vindt daar ook de podcast ‘Tover een goede relatie‘.

Extra informatie

PDF bestand

Het PDF bestand bevat inclusief de kaft, 39 pagina's met tekst en beeldmateriaal. In totaal zijn er 10 artikelen in het bestand opgenomen. De meeste artikelen zijn 2 1/2 pagina lang. Het langste artikel telt 7 pagina's.

Aantal pagina's

26

Andere suggesties…