Cliënten en hun afstand in relaties

3,50

Met je cliënt spreken over afstand in diens relaties

Er is schoonheid in elke relationele afstand. Problemen ontstaat als afstand rigide wordt. In dit artikel pleit ik daarom voor gesprek over afstand in de praktijkruimte van de hulpverlener. Ik ervaar in mijn eigen praktijk dat het gesprek afstand dynamischer maakt. De verschillende soorten afstand en fantaseren over wat er leeft in de afstand zijn gesprekstools. Zoals de tips in dit artikel impliceren, stimuleert de therapeut tijdens het gesprek a) denken in voor- en nadelen en b) denken in meer en minder afstand. Daarom wens ik je na het lezen van dit artikel veel inspirerende gesprekken met je cliënten over afstand en nabijheid.

Beschrijving

Verschillende cliënten over afstand in relaties

In relatietherapie spreken mensen vaak over verschillende behoeften in afstand in relaties.

Bijvoorbeeld singles die onderzoeken waarom ze single blijven: “Ik vind het onnatuurlijk om samen
in een bed te slapen. Maar dat kan ik niet zeggen op een eerste date. Dan denkt die ander meteen
dat ik bindingsangst heb.”

Of koppels die in relatietherapie hun communicatiepatroon bespreken: “Dan wil ze knuffelen! Dat kan ik dan niet hoor. Je moet me dan écht met rust laten. Opzouten! Nou, ja, dan duw ik haar wel eens weg.”

En ook mensen met liefdesverdriet: “Als ik me zo onzeker voel, dan wil ik het eerst uit praten. Ik kan dan niet slapen voordat het goed is. Niet zo raar toch, dat ik hem dan in de woonkamer houd? Nu zegt hij tegen de kinderen dat ík hem claim.”

Spreek met je cliënt over afstand in relaties

Uit deze uitspraken maak ik op dat de cliënt (nog) geen prettige afstand heeft tot hun partner. In hun lastigheid met afstand hoor ik hen soms rigide spreken over afstand in relaties. Ik gun mensen een mildere kijk op afstand tot de ander. Dat maakt afstand dynamischer. Vandaar dat ik graag praat over het nut van afstand in relaties, verschillende soorten relationele afstand en het proces van afstand.

In dit artikel beschrijf ik verschillende flarden van gesprekken en observaties in mijn praktijk. Ook geef ik tips die mij hielpen. Wellicht zijn deze inzichten ook helpend in jouw praktijk.

Het artikel heeft de volgende kopjes:

  • Het nut van afstand in relaties
  • Zes verschillende soorten in relationele afstanden.
    Van ‘onzichtbare relaties’ tot ‘relationele afstand binnenstebuiten’

Psychologie voor je dagelijkse praktijk

Online artikelen en podcasts over relaties

Wil je meer informatie over romantische relaties, familierelaties of arbeidsrelaties? Scrol dan ook eens door de andere inspiratie artikelen voor hulpverleners. Ben je op zoek naar artikelen die ook leesbaar zijn voor je cliënten? Kijk dan eens naar de gratis blogs, de online artikelen van een relatietherapeut op deze site.

Je kunt jezelf of je cliënten ook aanmelden op Over Psychologie. Voor jezelf vind je vele oefeningen die je als methodiek in je praktijkruimte kunt gebruiken. Ook lees je verschillende recensies over psychologische boeken. Je kunt je hart ophalen aan de inhoudelijke artikelen en de verschillende podcasts waar experts elkaar interviewen over hun werk als therapeut.

Inzichtkaarten over relaties

Inzichtkaarten over relaties

Op mijn praktijktafel ligt standaard een stok met inzichtkaarten. Ze geven mij en mijn cliënten dagelijks inspiratie. Zo geven ze voer tot gesprek, zijn ze meer dan eens een positieve ijsbreker en helpen ze bij het reflecteren.

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand heeft 33 pagina's inclusief de kaft. Je vindt in totaal 4 artikelen over communicatie. Twee artikelen zijn 2 pagina's lang. Hierin lees je hoe relatietherapeut aankijkt tegen gespreksvoering met je partner. Er zijn twee langere artikelen van 8 en 19 pagina's lang. In die artikelen lees je meer over literatuur van andere relatietherapeuten.

Andere suggesties…