Meer zin in het leven door verbinding

3,50

“Laten we als hulpverleners niet vergeten dat het juist de bedoeling is van de cultuur en natuur om
te mengen met anderen. Het maakt onze cliënten uiteindelijk sterker. Het verrijkt hen. Het geeft hun
leven zin. Om je cliënt tot levenskunstenaar te begeleiden, kun je de theorie uit dit artikel gebruiken bij psycho-educatie. De methodieken uit dit artikel kun je naar eigen inzicht toepassen in je dagelijkse praktijk.”

Beschrijving

Hoe kan jouw cliënt meer zin in het leven ervaren?

Door zich bewust te verbinden

De zin in het leven geeft onze cliënten richting en houvast. Vooral wanneer zij hun zin delen in hun relaties. Helaas is een goede verbinding voor veel van onze cliënten geen vanzelfsprekend gegeven. Verschillen, conflicten, verwijdering en zinloosheid liggen op de loer. Hoe kunnen wij als hulpverlener een handje helpen? Bijvoorbeeld door samen met onze cliënten te onderzoeken welke levenskunst hun leven en relaties zin geeft.

Meer zin door verbinding

Levensbeschouwing geeft mensen een kader, een wat. Levenskunst past levensbeschouwing toe en
geeft mensen een kans, een hoe. Levenskunst afgestemd van filosofen als Buber en Levionas en
contextueel denkers als Nagy en Krasner, helpen bij het reflecteren op onszelf, terwijl we verbonden
zijn met onze omgeving. Samen schepte deze denkers de contextuele psychologie.

Met dit artikel vertaal ik de contextuele psychologie naar levensbeschouwing en levenskunst. Hierdoor ervaart onze cliënt volgens mij een grote zin in relaties met de eigen generatie, de generatie boven zich en de generatie na ons. Je leest in het artikel eerst psychologische educatie over relaties. Daarna lees je hoe je cliënten kunt ondersteunen bij relatieproblematiek. Het artikel is aangevuld met praktijkvoorbeelden.

Heb je meer zin in de psychologie over relaties

Wanneer je werkt met mensen, dan werk je ook met hun relaties. Want geen mens is een eiland. Daarom is het fijn om meer te lezen over de psychologie van relaties. Het inspireert ons hulpverleners en houd ons scherp.

Het meeste van mijn werk heeft de contextuele ziel in zich. Bevalt dit artikel je? Lees dan vooral meer van mijn werk. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar de gratis blogs en de online artikelen voor collega’s op deze site. En mis geen enkele van de de gratis blogs, podcasts en video’s op Over Psychologie. Of bestel de inzichtkaarten ‘Denk aan de zin: uit met de onzin!‘ voor in je praktijkruimte.

Meer informatie over contextueel gedachtengoed

 

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand heeft 33 pagina's inclusief de kaft. Je vindt in totaal 4 artikelen over communicatie. Twee artikelen zijn 2 pagina's lang. Hierin lees je hoe relatietherapeut aankijkt tegen gespreksvoering met je partner. Er zijn twee langere artikelen van 8 en 19 pagina's lang. In die artikelen lees je meer over literatuur van andere relatietherapeuten.

Andere suggesties…