Romantische relaties doorgronden

3,50

Lees meer over liefde

Laat je liefdesleven opbloeien tijdens de eerste date, de eerste 10 jaar en de laatste momenten samen. Meer weten is meer keuze vrijheid om de beste partner te zijn die je in je hebt, zonder uiteraard de relatie met jezelf te verwaarlozen. Want daar bekomt de relatie niet van. Ook over dat spanningsveld, lees je meer in de reeks artikelen.

 • Dynamische rollen in de slaapkamer
 • Meer z!n in het leven door relaties
 • Zelf sterker door relaties
 • Voor intimiteit is autonomie nodig
 • De grote pijn van een kleine afwijzing
 • Fijne gesprekken van eerste date, tot de dood ons scheidt
 • “Ik zal het (n)ooit meer doen”

Beschrijving

Hoe leer je meer over romantische relaties?

Meer informatie over romantische relaties, verrijkt je perspectief. Wordt de beste partner die je kunt zijn door je perspectief te verbreden. Laat je stimuleren door relationele psychologie. En ontdek welke verandering dat bij jou teweeg brengt.

Hieronder lees je per artikel de eerste paragraaf.

Artikel: Dynamische rollen in de slaapkamer

Wanneer je seksleven niet zo gemakkelijk verloopt, liggen verwijten van en naar je partner op de loer. Zelfs goedbedoelde psychologen doen daar soms aan mee. Hoe kan het ook anders?

Hoewel het fijn is dat complexe emotionele zaken eenvoudiger worden gemaakt en van een afstand bekeken worden, zijn labels en een polariserende rolverdeling voor de relatie en dus het seksleven vaak een harde, zo niet een genade klap. Dus waarom zouden we nog onze patronen vereenvoudigen? En hoe komen we uit het verwijtende hokjes denken? Natuurlijk via het betrokken dialoog!

Artikel: Meer z!n in het leven door relaties

Het leven is leuker met goede relaties en lieve mensen om je heen. Wil je daar meer over weten? Levenskunst en Contextuele Psychologie ontmoeten elkaar in dit artikel.

Hoe kun je meer z!n in je leven ervaren? Door je samen met je partner bewust te verbinden met jullie beider en vaak tegenstrijdige families. Zo zorg je er ook voor dat je de z!n in leven doorgeeft aan een nieuwe generatie.

Artikel: Zelf sterker door romantische relaties

Niemand is klaar voor een relatie. Relaties maken je klaar voor een relatie. En relaties, die hebben we al. Met onze familie, met de maatschappij, met onze buurt. We kunnen er dus net zo goed sterk door worden gemaakt. Hoe ik daar over denk, lees je in dit artikel.

Artikel: Voor intimiteit is autonomie nodig

Tijdens mijn jarenlange werk als relatietherapeut zie ik in veel gesprekken twee verlangens terug komen. Het verlangen naar intimiteit en het verlangen naar autonomie. In dit Valentijnsdag artikel, stip ik beiden krachten kort aan.

Romantische relaties en afwijzing

Artikel: Grote pijn van een kleine afwijzing

“Je kunt niet alles hebben”, zegt men in de volksmond. Het is waar. We krijgen niet alles wat we willen of zelfs nodig hebben. Vaak is dat ook niet zo erg. Maar soms kruipt het onder je huid. Hoe ga je daarmee om?

 • Wanneer je geen troost voelt van je familie terwijl je verdrietig bent, en je jezelf hierdoor eenzaam voelt.
 • Als je jezelf kwetsbaar voelt, wel wat steun kan gebruiken van je vrienden, en je goede vriend deze steun niet in huis heeft op dat moment.
 • Of wanneer je ouder te weinig zegt: “Ik hou van je”.
 • En als je partner aangeeft niet te willen vrijen met je en je hierover onprettige gedachten en gevoelens hebt over jezelf of je partner.

Artikel: Fijne gesprekken van eerste date, tot de dood ons scheidt

Hoe kun je zelfs na 10 jaar relatie geïnteresseerd blijven in elkaar. Zoals het was op jullie eerste date? Lees een van de handvatten daarvoor in dit artikel. Het betrokken dialoog is meer dan een  communicatiemodel. Het is een houding. Hoe gedraag je jezelf tijdens een ontmoeting met een ander die van jou verschilt, die autonoom is, en met wie je heel graag een een betrokken relatie wenst?

Artikel: “Ik zal het (n)ooit meer doen”

Goed maken is nog niet zo gemakkelijk, zie ik vaak in mijn praktijk. Een mens kan hier best wel wat vaardigheden bij gebruiken. Welke dat volgens mij zijn en hoe je die ontwikkeld? Dat lees je in dit artikel.

”Ik zal het nooit meer doen” met de klemtoon op OEN en met terneergeslagen ogen. Zo deden we dat als er ruzie was in de kleuterklas. De juf vroeg beiden partijen het verhaal te delen. Daarna werd er schuld gedeeld. Want waar 2 vechten hebben 2 schuld. Handen werden geschud en deze beroemde belofte werd gemaakt: ik zal het nooit meer doen.

Wat een grote belofte, besef ik me nu. Er ligt nog een leven voor je. En een mens maakt fouten. Dus nooit meer doen…tja, dat meen je nou wel, maar of het lukt?

Meer artikelen over romantische relaties te verbeteren

Wil je jouw romantische vaardigheden verder verbeteren? Dan past een online training bij jou. Lees je liever nog meer artikelen? Ga dan eens naar OverPsychologie of bestel de overige online artikelen. Je kunt je ook verder laten inspireren met de inzichtkaarten of via een (online) sessie bij relatietherapeut Mirella Brok.

 

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand bevat 37 pagina's inclusief de kaft. Op die pagina's vind je 7 verschillende artikelen met bijpassend beeldmateriaal. De meeste artikelen bevatten 2 1/2 tot 3 pagina's. Er zijn twee langere artikelen van 8 en 12 pagina's lang.