Een koude relatie opwarmen
mei 10, 2021 Door Mirella Brok Uit

Een warme relatie, jarenlang

Haal de kou uit je relatie voor een warme relatie

Begin mei is het ‘IJsheiligen’. Voor mensen die in de tuin werken betekent IJsheiligen; werk aan de winkel! Want na IJsheiligen vriest het ‘s nachts niet meer. Als de vorst uit de lucht is, dan kan nieuw groen gepland worden. En als het ‘s nachts warm is, dan mogen ook kwetsbare planten naar buiten kunnen. Het jonge groen en de kwetsbare uitheemse soorten zullen geen schade meer oplopen. Ook zaadjes mogen gepland, opdat zij zullen ontkiemen. De risico’s om opnieuw te beginnen of iets geks uit te proberen zijn klein. Groei en bloei komen er aan en zijn bijna gegarandeerd. Maar er is nog veel werk te doen. Hetzelfde geldt voor relaties die uit de vorst zijn. De koude relaties krijgen betere omstandigheden om een warme relatie te worden. De relatie kan weer tot bloei komen.

De vorst in een relatiecyclus

Wanneer je jezelf voorstelt dat je relatie ook een cyclus heeft, dan herken je de vorst in je relatie vast meteen. Het zijn de periodes van terugtrekken en elkaar kwijt zijn. Vaak is de winter in je relatie vooraf gegaan aan een stormachtige herfst vol neerslag van ruzies en emoties. De mooie kanten van je relatie zijn verkleurd en weggewaaid. Het ziet er kaal en leeg uit.

In de winter van je relatie richt je jezelf enkel op de basis en de vraag of dat de kilte te overleven is. Niet iedere relatie is tegen de winter bestemd. Sommige relaties zijn een- of tweejarige. Andere relaties blijven slechts die tot vier jaar mooi. Gelukkig zijn er ook relaties die vele jaren oud worden. Zij overleven decennia aan winters en eenjarige. Dat zijn de relaties waar na de winter, ook de lente en zomercyclus komt.

Een koude relatie opwarmen

Foto: Kim Friesen

Mensen gaan vaak in relatietherapie in de herfst of winter van hun relatiecyclus. Als de herfst in volle hevigheid neerslag en storm ten tonele brengt. Of wanneer de kou door alles heen snijdt, net als de stilte en de messen in de rug. Er is vorst, kou, kilte, kaal, leeg en stilte.

Koude en warme relaties in relatietherapie

Sommige relaties blijken niet winterhard te zijn. Zelfs met relatietherapie, bloeien deze relaties niet meer op. Gelukkig kunnen zij nog gestekt worden, kan het zaad nog geoogst worden, of zijn ze bijvoorbeeld voedingsbodem voor andere jonge relaties van een ander seizoen.

Andere relaties tonen dankzij relatietherapie weer nieuwe knoppen en scheuten. Een warme relatie lijkt in het verschiet te liggen. Zoals onervaren tuiniers bij de eerste krokussen al perkplanten kopen, zo storten enthousiaste geliefden zich bij de eerste tekenen van een warme relatie weer spontaan in oud gedrag. Zij willen het liefst snel weer op automatische piloot verder waar ze gebleven waren. Maar, vergis je niet; de kou is in de lente nog niet uit de grond. Daardoor blijft er gevaar op vriesschade.

Daarom blijven de meeste mensen na de eerste tekenen van lente in de relatiecyclus nog even in relatietherapie. Ze plannen nog een extra sessie vooruit, voor de zekerheid. Om de koude nachten nog te overleven. De bloesem van hun vruchtbare relatie nog in te pakken voor nachtvorst. Daar plukken zij later in hun relatie meer vruchten van. Bedacht blijven op de kou voor de IJsheiligen, biedt later een warme relatie.

Op naar de zomer van een warme relatie

Maar ook na IJsheiligen is het nog hard werken. Sterker nog, het zijn drukke seizoenen, die late lente en de vroege zomer. Dan komt het echte werk.

Er is een een handjevol mensen dat na het vinden van een warme relatie nog jaren werkt aan hun relatie in relatietherapie. Zij nemen steeds nieuwe risico’s van het planten van nieuw jong groen. En worden steeds creatiever in het opkweken in kassen. Om zomers te genieten van kwetsbare tropische kleurrijke en weelderige bloeiende uitheemse uitzonderlijkheid. Zij zijn het die plezier krijgen in het tuinieren, plezier krijgen in het snoeien van hun relatie, het vermeerderen, verjongen, stekken, en blijvend veranderen van de relatie. Een tweejaarlijks consult van een hovenier/relatietherapeut zien zij als een leerzame ervaring. En zij schamen zich niets om die hulp te vragen.

Aan de slag voor een warme relatie

Mijn vader zegt me elk bezoek in mijn tuin: ‘Een tuin, is nooit af.’ En ik op mijn beurt, laat aan mijn cliënten weten: ‘Een relatie, is nooit af.’ Er is steeds iets te leren. Van vrienden en familieleden die ook blijven tuinieren in hun relatie, tot internetpagina’s vol over tuinieren in je relatie. Verder bestaan er veel producten die je helpen bij het laten bloeien van een warme relatie. Zoals online trainingen en inzichtkaarten. En uiteraard de korte consulten van de relatietherapeut die je warme relatie op laat bloeien.

Podcast: Afstand in relaties vergroten en verkleinen