Heb je iedereen in beeld?

3,50

Zie de belangrijke relaties van je cliënt

Bij een intake hoort ook het in kaart brengen van de belangrijke relaties van je cliënt. Later kun je veel baat hebben bij een overzicht van de belangrijkste relaties van je cliënt. Neem dus drie stappen.

  • Maak relevante relaties visueel
  • Bevraag je cliënt over de betrokkenheid van anderen op de hulpvraag
  • Sta stil bij relationeel verdragen van verschil.

Beschrijving

Zie de belangrijke relaties van je cliënt

Merk je op dat jouw cliënt verandering wenst, maar er niet in slaagt om door te zetten? Onderzoek dan eens de belangrijke relaties van je cliënt. Daarna kan je cliënt belangrijke anderen een passende plaats geven in het veranderproces.

Dat kan in drie stappen.

Belangrijke relaties in beeld

  1. Breng allereerst relevante relaties naar de voorgrond door deze visueel te maken. In dit artikel geef ik je twee methodieken waarmee je dit op kunt pakken.
  2. Bevraag vervolgens je cliënt over de betrokkenheid van anderen op de hulpvraag en je werkhypotheses. Ook voor deze tweede stap kun je kiezen uit twee methodieken.
  3. Sta uiteindelijk ook stil bij relationeel verdragen van verschil. Zo maak je verandering makkelijker voor je cliënt.

Om de theorie behapbaar te maken loop je mee met Senna. Senna is een fictieve cliënt van mij waarmee ik bovenbeschreven stappen doorloop. Ik wens je heel veel leesplezier

Nog meer methodieken voor je dagelijkse praktijk

Online artikelen over belangrijke relaties

Stil je honger naar meer inspiratie voor in je eigen praktijk. Zo vind je op deze site verschillende soorten artikelen. Bijvoorbeeld de gratis blogs, de online artikelen van een relatietherapeut en inspiratie artikelen voor hulpverleners.

Belangrijke relaties Over Psychologie

Meld jezelf en cliënten aan op Over Psychologie. Hier vind je vele oefeningen en ook recensies, inhoudelijke artikelen en ervaringen. Maar ook verschillende podcasts experts elkaar interviewen over hun werk als therapeut.

Inzichtkaarten over relaties

Inzichtkaarten over relaties

De inzichtkaarten geven jou en je clïent dagelijks inspiratie. Leg daarom de inzichtkaarten op je praktijktafel.

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand heeft 33 pagina's inclusief de kaft. Je vindt in totaal 4 artikelen over communicatie. Twee artikelen zijn 2 pagina's lang. Hierin lees je hoe relatietherapeut aankijkt tegen gespreksvoering met je partner. Er zijn twee langere artikelen van 8 en 19 pagina's lang. In die artikelen lees je meer over literatuur van andere relatietherapeuten.

Andere suggesties…