Hoe relaties identiteit geven

3,50

Hoe relaties identiteit bepalen

Begeleid je cliënten die worstelen met hun identiteit? Bekijk hun identiteit dan ook eens vanuit de relationele balansen. In dit artikel lees je theorieën om te duiden en tips om toe te passen.

 

 • Verschillend zijn in relaties
 • Passend geven
 • De balans opmaken
 • Ontschuldigen

Beschrijving

Identiteit door de bril van familietherapie

Als hulpverlener leerden we over verschillende psychologische stromingen in ons vakgebied. Dat zorgt er misschien voor dat je casuïstiek bekijkt vanuit een cognitieve of psychoanalytische bril.
Relaties in balansWellicht geef je soms huiswerk op aan cliënten of trainees om gedrag te veranderen. Familie- en relatietherapeuten bekijken psychologie ook steeds vanuit een relationele bril.

Het thema “Identiteit” kun je ook bekijken vanuit een relationeel perspectief. Wil je cliënten die zoeken naar hun identiteit begrijpen vanuit relatie- en familietherapie? Bestel dan dit artikel “Identiteit door de bril van familietherapie”.

Relaties en identiteit

In dit artikel lees je eerst een theoretisch deel. Dat theoretische deel heeft als kopjes:

Zelfafbakening

 • Zelfafbakening: verschillend zijn in relaties
 • Zelfvalidatie: waarde ontvangen door passend geven
 • Passend geven, anders dan gewoon heel veel geven
 • Zelfvalidatie versus andervalidatie: wel geven, niet ontvangen
 • Roulerende rekening; het gevaar van elkaar betaald zetten

Daarna lees je ook een praktisch deel met tips voor jouw praktijk. Zo worden de volgende tips uitgewerkt:

 • Het dialoog als oplossing – praten is ons vak
 • Meerzijdig valideren: de balans opmaken
 • Ontschuldigen: welke verantwoordelijkheid mag je verwachten?

 

Nog meer methodieken voor in je praktijk

Stil je honger naar meer inspiratie voor in je eigen praktijk. Bijvoorbeeld met de andere artikelen voor hulpverleners, of de blogs op deze site. Of meld jezelf en cliënten aan op Over Psychologie. Hier vind je ook veel informatie over relatietherapie. Je kunt ook investeren in inzichtkaarten.

Online artikelen over identiteit

Op deze site vind je verschillende soorten artikelen. Zoals de gratis blogs op deze site, de online artikelen van een relatietherapeut en inspiratie artikelen voor hulpverleners.

Betrokken dialoog methodieken

Balanceren oefenen op Over Psychologie

Inspireer jezelf en anderen steeds opnieuw door geregeld te kijken op Over Psychologie. Hier vind je vele oefeningen en ook recensies, inhoudelijke artikelen en ervaringen. Dat is interessant voor hulpverleners en hun cliënten. Op Over Psychologie vind je ook verschillende podcasts en video’s waar experts elkaar interviewen over hun werk als therapeut.

Inzichtkaarten over balans in relaties

De inzichtkaarten geven dagelijks inspiratie. Leg de inzichtkaarten op je praktijktafel en trek ter voorbereiding van een gesprek een kaartje. De inzichten nodigen uit tot een laagdrempelig gesprek. Je kunt de kaarten ook als methodiek inzetten.

Extra informatie

PDF bestand

Dit PDF bestand heeft 33 pagina's inclusief de kaft. Je vindt in totaal 4 artikelen over communicatie. Twee artikelen zijn 2 pagina's lang. Hierin lees je hoe relatietherapeut aankijkt tegen gespreksvoering met je partner. Er zijn twee langere artikelen van 8 en 19 pagina's lang. In die artikelen lees je meer over literatuur van andere relatietherapeuten.

Andere suggesties…